Friday, June 29, 2007

Budaya

Rehan selalunya menyentuh soal-soal kaedah yang terbaik untuk menguruskan modul kaedah penyelidikan. Own sebaliknya lebih memilih untuk memberatkan soal-soal statistik dan kuantitatif. Dr Raoufu pula, sebagaimana menurut pandangan pelajar-pelajar di sini, amat pemurah dengan nasihat dan panduan yang berguna khususnya dalam soal-soal SPSS.

Apa pun, semuanya menjurus kepada soal dan tema yang sama: semuanya harus berbudaya, bukannya secara adhoc dan suka-suka memilih sekadar memenuhi niat sementara!

Menyelidik seharusnya dibudayakan, bukannya dijadikan kegiatan bermusim sekadar membangkitkan nafsu untuk segala. Menyelidik bukan soal menambah bilangan untuk mengisi CV dan mempamerkan kehebatan bilangan projek sahaja. Jika tidak, yang ada cuma tulang dan kerangka sedangkan rohnya tiada.

Sebab itu, ada kelas-kelas dan taraf-taraf khusus yang dilabelkan oleh pelajar kepada para pensyarah dan penyelia mereka. Ada penyelia yang dipilih pelajar lebih kepada soal-soal murah hati penyelia yang memberi gambaran bahawa mereka akan lulus dengan mudah tanpa banyak soal. Sebahagiannya kerana penyelia sendiri tidak arif dalam sesuatu lapangan, manakala segi yang lain penyelia tidak mahu popularitinya jatuh di mata fakulti.

Pelajaran Nabi Allah Khidir mungkin sesuai dalam hal sebegini.