Tuesday, March 23, 2010

BERKAMPUNG DI DUNGUN

Golf Jemputan Jelajah Terengganu sudah menjadi tradisi bagi Kampus Terengganu, seingat saya sejak 2001 atau mungkin setahun selepas itu. Acara hujung minggu yang dianjurkan secara tahunan ini sentiasa sahaja menjadi sesuatu yang sentiasa dinanti-nantikan.

Biar pun ada beberapa kampus yang lain turut menganjurkan acara yang serupa sekali dalam setahun, namun Jelajah Terengganu selalunya menjadi acara yang jarang sekali dilepaskan oleh setiap ahli. Suasana Dungun yang tenang, damai dan menyenangkan, makanan yang pelbagai yang boleh dinikmati dengan mudah pada sepanjang jalan berhadapan pantai, ditambah pula dengan keramahtamahan dan kemesraan berlebihan di pihak Pengarah kampus Dungun, YM Tengku Yusuf - kami lebih senang memanggil beliau TY sahaja - menjadikan acara tahunan Terengganu Tour ini sebagai acara yang tetap dan pasti mengisi slot dalam kalendar rasmi masing-masing.

Bukanlah acara permainan golf itu sendiri yang menjadi kegilaan atau tarikan utama perkampungan seperti ini dianjurkan pada setiap tahun. Golf hanya sekadar platform untuk bertemu dan berkumpul bersama-sama dua atau tiga hari pada hujung minggu yang terpilih. Tambah-tambah bagi pemain seperti saya ini - yang kesempatan untuk bermain golf hanya mungkin diusahakan paling-paling sekali dalam sebulan namun selalunya lebih lama daripada itu - perkumpulan seperti ini merupakan peluang berharga untuk bertemu semua rakan lama yang sudah saling mengenal bertahun-tahun.

Pada pertemuan seumpama inilah kami mendapat perkhabaran mengenai siapa yang telah meninggalkan kami terlebih dahulu, sebelum kami susul mengikut ketentuan takdir ilahi. Usia yang semakin ke penghujung menjadikan kami semakin menghargai kehadiran rakan-rakan pada setiap kali bertemu dalam acara-acara seperti ini.

"Jom makan ICT?", pelawa seorang daripada rakan."Boleh", balas kami, "Di mana?", soal kami lagi.

ICT - Ikan Celup Tepung, makanan paling popular antara kalangan kami!

Terima kasih TY!