Tuesday, January 16, 2007

Akal Budi 73 - Kenapa Tidak?

Selepas meneliti senario pentadbiran negara sejak beberapa lama ini - terutamanya selepas kejadian banjir yang kelihatannya berpanjangan - saya fikir: ketika kita boleh menggunakan pelbagai kepakaran dan kecerdikan global untuk membangunkan keupayaan penguasaan dan pemerkasaan teknologi maklumat dan S&T negara, kenapa tidak hal yang sama dilakukan juga kepada soal pentadbiran keselamatan dan kesejahteraan fizikal tanah Malaysia yang tidak sebesar mana ini? Lebih-lebih lagi bila memikirkan ketika kawasan Selatan negara ini teruk diancam banjir, negara jiran Singapura kelihatannya terlindung sama sekali. Adakah sebarang kemungkinan atau petunjuk bahawa pemikiran pentadbiran pembangunan republik itu jauh lebih 'altruistik' berbanding para pentadbir kita? Sehebat itukah pemikiran mereka sehingga sistem perparitan dan pengaliran air di sana kelihatannya amat mantap dan sangat boleh diharapkan?

Sedangkan kita sudah menjemput dan menggunakan khidmat nasihat dan kepakaran daripada ramai pakar, seperti senarai berikut:

Dr. Joseph Stiglitz - pakar ekonomi yang pernah menjawat jawatan Naib Presiden Bank Dunia (1997-200) dan pernah berkhidmat di bawah pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton 1983. Buku beliau, Globalization and its discontents mendapat perhatian umum. Professor Jeffery E. Garten pula merupakan ahli akademik Universiti Yale, merupakan pakar yang dijemput khas oleh kerajaan Malaysia di bawah Panel Penasihat Antarabangsa, 2005. Ahli-ahli lain di dalam Panel Penasihat Antarabangsa Malaysia termasuklah: (1) Dr. Just Faaland – Pengerusi dan perunding Kanan Institut Michelsen (CMI) Norway. Beliau ialah bekas Ketua Penasihat Ekonomi kepada Perdana Menteri Malaysia (196801970) serta terlibat dalam membuat Dasar Ekonomi Baru (DEB); (2) Dr. Yukon Huang – Beliau ialah Penasihat kanan kepada Naib Presiden Asia Timur, Bank Dunia; (3) Prof. Peter Nolan – Beliau ialah Pengarah Chinese Big Business Programme dan juga berkhidmat sebagai Haki di Institut Pengurusan Universiti Cambridge; (4) R. Ralph Parks – Pengerusi JP Morgan Asia Pasifik, Hong Kong; (5) Dr. Arjun K. Sengupta – Beliau merupakan Profesor Adjung Pembangunan dan Hak Asasi Universiti Harvard; (6) Claude Smadja – Beliau ialah Pengasas dan Presiden, Smadja & Associates, Switzerland dan dilantik sebagai Pengarah Urusan Forum Ekonomi Dunia (WEF); (7) Dr. Frances Stewart – Beliau ialah Pengarah Pusat Penyelidikan Ketidakadilan, Keselamatan Manusia dan Berhubung Perkauman, Universiti Oxford; (8) Dr. Wing Thye Woo – Beliau ialah Profesor Ekonomi Universiti California dan merupakan bekas penasihat beebrapa kerajaan seperti Indonesia, Mongolia dan Ukraine; dan (9) Dr. Kenneth S. Courtis – Beliau ialah Pengarah Urusan dan Naib Pengerusi Goldman Sachs Asia, Jepun. Beliau merupakan penasihat ekonomi antarabangsa, kewangan dan hal ehwal pelaburan.

Sehingga itu, saya tidak menemui sebarang jawaban.