Sunday, December 14, 2008

kembara

Catatan Dr. Maza (Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, bekas Mufti Perlis) di halaman 14 akhbar Mingguan Malaysia hari ini mengungkapkan beberapa konsep yang sering ditanya oleh kebanyakan pelajar sewaktu kuliah. Antaranya, sekadar memetik sebahagian, termasuklah: (1) pandang dunia atau worldview; (2) falsafah; dan (3) keikhlasan.
Dua isu terawal itu - pandang dunia dan falsafah mungkin lebih mudah untuk dibincangkan secara objektif dan diukur dengan cara tertentu. Isu kedua, mungkin sebaliknya.
Semua isu tersebut berkait rapat dengan hal-hal penting yang selalunya melingkungi persoalan perubahan sosial. Ketiga-tiganya berhubungan dengan soal keperibadian, luar dan dalam. Setelah mengharungi pasang-surut kepemimpinan dalam konteks pentadbiran dan pengurusan, Dr Maza tentu sudah masak dengan kekelabuan situasi organisasi, baik negara mahupun jabatan. Saya fikir kesempatan yang beliau sedang nikmati sekarang - dengan bercuti sabatikal di Eropah - tentunya akan membuahkan lebih banyak hasil pemikiran berlainan sepertimana yang beliau sering tunjukkan selama ini. Macromotivation dan micromotivation dalam organisasi selalu mencetuskan ketidakpastian yang tidak perlu.
Nota: kalaulah keikhlasan boleh diukur dengan tepat (quantifiable), saya fikir tentu dunia kefalsafahan akan jadi lebih menarik.