Wednesday, February 06, 2008

Menyorot Minggu

1
Pandangan Chandra Muzaffar di Berita Harian (6 Februari) mengenai kehakiman agak menarik. Bagaimana pun, pandangan peribadi beliau mengenai kepemimpinan Tun Mahathir lebih menarik. Beliau memberi isyarat kepemimpinan Pak Lah ternyata lebih 'berkemanusiaan' berbanding kepemimpinan Tun dalam konteks cabang eksekutif versus kehakiman. Sedikit sebanyak soal-soal integriti dan kualiti kepemimpinan disentuhnya di sana sini. Kesimpulan: Chandra menyenangi kepemimpinan Pak Lah. Mungkin ini merupakan suntikan tambahan yang diperlukan kepimpinan kerajaan dalam menghadapi pilihanraya sekitar Mac akan datang.
2
Mohd Affandi Hassan memetik pandangan Sasterawan Negara, Shahnon Ahmad, dan menyetujui pendirian SN bahawa novel picisan ada guna dan tempatnya dalam masyarakat. Malah, beliau mengajak pula pengarang-pengarang supaya ikut mengusahakan penulisan novel picisan kerana itulah yang boleh mendekatkan remaja kepada sastera dan budaya pembacaan orang-orang muda. Kesimpulan: panel pemikir Kementerian Pelajaran membuat penelitian dan keputusan yang tepat dan strategis berkenaan isu tersebut (?)
3
Kes Lingam semakin menarik dan memutar. Novelis, John Grisham tentunya akan membuat keuntungan besar jika menggunakan plot-plot cerita Lingam sebagai asas penceritaan novel beliau.
4
Pilihanraya? Tunggu dan lihat. Pengumuman senarai calon yang muktamad pastinya tidak memeranjatkan.